Follow us:

  • White Facebook Icon
  • White LinkedIn Icon
  • White Google+ Icon
  • White Google Places Icon

Copyright © 2019  nk constructions. All Rights Reserved.                         Powered by WIX. Designed by nk constructions.

ΕΡΓΟ: Διαμόρφωση παλιού χώρου σε τεχνικό γραφείο "nk constructions"

ΘΕΣΗ: Ηγουμενίτσα, Αγ. Αποστόλων & Κρήτης 2

ΕΤΟΣ: 2014

Φωτογραφίες (μετά την ανακαίνιση): Βασίλειος Σακαρέλης

Το πρόγραμμα περιελάμβανε την μετατροπή ενός παλιού χώρου κατοικίας, σε επαγγελματικό χώρο, για την στέγαση του γραφείου “nk constructions”.

Ο χώρος βρίσκεται στον 1ο όροφο ενός διώροφου κτίσματος της δεκαετίας του ’60 - που αποτελεί και ένα από τα παλαιότερα κτίρια της πόλης- στο παλιό λιμάνι της Ηγουμενίτσας (λιμάνι προς Κέρκυρα).

Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου για τη στέγαση του γραφείου μας, έγινε με γνώμονα την αισθητική του κτιρίου και την ιστορική του σημασία (κτίριο – σήμα κατατεθέν της πόλης, από τα πρώτα που αντίκριζε κανείς καθώς έφθανε από Κέρκυρα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας) όπως και την θέση του κτιρίου, στον παραλιακό δρόμο της πόλης, στο λιμάνι προς Κέρκυρα, όπου καθημερινά υπάρχει μια έντονη, συνεχής κινητικότητα, από αυτοκίνητα, πλοία και ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες, μια κατάσταση που μπορεί να φέρει το σύγχρονο, μαζί με νέες αντιλήψεις και καινοτομίες, πράγματα που συνάδουν με το ύφος του γραφείου μας.

Αυτή ήταν και η βασική επιδίωξη αλλά ταυτόχρονα και πρόκληση, δηλαδή η δημιουργία ενός σύγχρονου περιβάλλοντος, με μοντέρνα αισθητική, μέσα σε ένα παλιό κτίριο μιας πιο παραδοσιακής – λαϊκής αρχιτεκτονικής, χωρίς ωστόσο να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του κτιρίου, αλλά αντιθέτως, να διατηρηθούν τα υλικά και όλα εκείνα τα στοιχεία που φανερώνουν τον τρόπο κατασκευής της εποχής.

Έτσι, στο εσωτερικό, διατηρήθηκαν οι ξύλινες πόρτες που αποτέλεσαν τελικά και ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της σύνθεσης, γι' αυτό και βάφτηκαν σε αποχρώσεις του μουσταρδί αλλά και του κόκκινου, διατηρήθηκε το παλιό μωσαϊκό στο δάπεδο και το υπάρχον πλαστικό στην οροφή και όλοι οι τοίχοι βάφτηκαν σε λευκό χρώμα ώστε να τονίζονται τα υπόλοιπα στοιχεία. Επίσης, τοποθετήθηκαν έπιπλα και διακοσμητικά που συνδυάζουν το vintage με το σύγχρονο design και έγινε νέα ηλεκτρική εγκατάσταση που να μπορεί να υποστηρίξει τις ανάγκες του γραφείου.

Στο εξωτερικό, οι τοίχοι - αφού έγιναν επισκευές σε σημεία τους που είχαν υποστεί φθορές κυρίως λόγω της αλμύρας της θάλασσας - βάφτηκαν σε χρώμα γκρι ανοιχτό. Διατηρήθηκαν και επισκευάστηκαν τα εξωτερικά ξύλινα κουφώματα και βάφτηκαν σε πιο μοντέρνες αποχρώσεις, κίτρινο τα παράθυρα και ανθρακί τα παντζούρια και επισκευάστηκε σε σημεία η στέγη. Τέλος, τοποθετήθηκαν δύο πινακίδες που σχεδιάστηκαν από το γραφείο μας, διακριτικές τόσο σε μέγεθος όσο και σε αποχρώσεις και επιλέχθηκαν μικροί προβολείς LED χαμηλού φωτισμού για την υποστήριξή τους, έτσι ώστε το συνολικό αποτέλεσμα να δένει αρμονικά με το κτίριο, σεβόμενο την ιστορικότητά του, χωρίς να δημιουργούνται διαφημιστικοί εντυπωσιασμοί.

Με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου project προέκυψε ένας χώρος ιδιαίτερος, που δημιουργεί ένα όμορφο εργασιακό περιβάλλον, ένας χώρος έμπνευσης και δημιουργικότητας, ιδανικός για τη λειτουργία του γραφείου μας. Επιπλέον, ο επισκέπτης - πελάτης, εισερχόμενος στον χώρο, καλείται και ο ίδιος να τον “εξερευνήσει” και να βιώσει την αίσθηση που αποπνέει το παλιό κτίριο σε συνδυασμό με τον σύγχρονο σχεδιασμό.

Τελικά επιτυγχάνεται η ανάδειξη ενός ιστορικού κτιρίου (ενός τμήματος αυτού) μέσω μιας σύγχρονης αντιμετώπισης, η οποία επαναπροσδιορίζει τη σχέση παλιού και νέου και δημιουργεί μια νέα (προ-) τάση, ένα νέο ρεύμα, που μπορεί να βρεί εφαρμογή γενικότερα, και σε άλλα παλαιά κτίρια μέσω της ανακαίνισής τους.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now
πριν την ανακαίνιση