Follow us:

  • White Facebook Icon
  • White LinkedIn Icon
  • White Google+ Icon
  • White Google Places Icon

Copyright © 2019  nk constructions. All Rights Reserved.                         Powered by WIX. Designed by nk constructions.

1/8

ΕΡΓΟ: Διώροφη μονοκατοικία με υπόγειο και Ισόγειο Κατάστημα

ΘΕΣΗ: 1η Πολεοδομική Ενότητα Ηγουμενίτσας (Λαδοχώρι),οδός 49 Μαρτύρων

 

ΦΑΣΗ ΕΡΓΟΥ: Προμελέτη

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Υπό μελέτη

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

 

Το οικόπεδο βρίσκεται σε μια περιοχή με έντονη εμπορική (και όχι μόνο) δραστηριότητα που αναπτύσσεται διαρκώς και έχει πρόσωπο σε μια από τις μεγαλύτερες οδούς της πόλης στην οποία βρίσκονται υπό εξέλιξη έργα διαμόρφωσης που περιλαμβάνουν την κατασκευή ενδιάμεσης νησίδας με ποδηλατόδρομο εντός της, κατασκευή κρασπέδων – πεζοδρομίων, τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών κλπ. που θα δημιουργήσουν μια νέα, σύγχρονη και εντελώς διαφορετική εικόνα στην περιοχή.

Τα παραπάνω δεδομένα ελήφθησαν υπόψη στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια σύγχρονη κατασκευή που να εντάσσεται πλήρως στο περιβάλλον και στον χαρακτήρα της περιοχής, να κάνει αισθητή την παρουσία της (που είναι και το ζητούμενο για το χώρο του καταστήματος) με διακριτικό όμως και λιτό τρόπο, χωρίς υπερβολές στην μορφολογία του κτιρίου.

Η βασική ιδέα σχεδιασμού ήταν να αποφευχθεί η δημιουργία μιας κατασκευής που παραπέμπει σε «πολυκατοικία» (με ανάπτυξη σε ορόφους) και έτσι επιλέχθηκε η διάσπαση του οικοδομήματος σε τρεις διαφορετικούς όγκους που να είναι ξεκάθαροι και να γίνονται αμέσως αντιληπτοί στον παρατηρητή και να διατηρηθεί με αυτόν τον τρόπο ένα μικρό συνολικό ύψος όπως έχουν και τα περισσότερα κτίρια της περιοχής. Έτσι, στο ισόγειο διακρίνονται δύο όγκοι που μοιράζονται την πρόσοψη του οικοπέδου, ένας του καταστήματος που τοποθετείται πιο μπροστά και ο δεύτερος που ανήκει στην κατοικία και βρίσκεται πιο πίσω, σε μεγαλύτερη απόσταση από τον δρόμο. Ο τρίτος όγκος είναι ο όροφος της κατοικίας, βρίσκεται πάνω από το ισόγειό της και παρόλο που επικοινωνεί λειτουργικά εσωτερικά με το ισόγειο, εξωτερικά έχει διαφορετική διάταξη. Στην καθαρή αναγνωσιμότητα των όγκων πέρα από το σχήμα τους, συμβάλλει και η χρωματική τους διαφοροποίηση.

Το κτίριο του καταστήματος βάφεται σε απόχρωση του κόκκινου, έχει μικρότερη υποχώρηση από την πρασιά σε σχέση με την κατοικία ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση και να είναι ορατό από τον δρόμο ακόμα και σε μεγάλη σχετικά απόσταση. Έχει μεγάλα ανοίγματα προς τον δρόμο με αρχιτεκτονικές προεξοχές που βάφονται σε διαφορετικές αποχρώσεις και σε συνδυασμό με τις μοντέρνες επιγραφές δημιουργούν ένα αισθητικό αποτέλεσμα που θα προσελκύσει αμέσως το ενδιαφέρον του κόσμου. Μπροστά εξωτερικά, έχει μεγάλο ακάλυπτο χώρο ο οποίος θα διαμορφωθεί ανάλογα, με την προσθήκη χώρων πρασίνου και κατασκευή ξύλινων καθισμάτων καθώς και μικρή παιδική χαρά για τα παιδιά. Για το εσωτερικό του έχει γίνει μια προμελέτη για την διάταξη όλων των χώρων που απαιτούνται για τη σωστή λειτουργία του, όπου υπάρχει και η δυνατότητα μέσω μιας πόρτας στην πίσω πλευρά του κτιρίου να επικοινωνεί εξωτερικά με την κατοικία, αλλά η τελική εσωτερική διαμόρφωση θα γίνει μελλοντικά σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες.

Για την κατοικία επιλέγονται πιο ήπιες αλλά μοντέρνες αποχρώσεις. Ο όγκος του ισογείου βάφεται σε λευκή απόχρωση και ο όροφος σε απόχρωση του γκρι. Τα εξωτερικά κουφώματα με το σκούρο ανθρακί χρώμα τους, δημιουργούν έντονες αντιθέσεις. Το κτίριο της κατοικίας υποχωρεί πιο πίσω και απομακρύνεται κι άλλο από την πρασιά του οικοπέδου και την κίνηση του δρόμου γυρίζοντας παράλληλα την «πλάτη» στον Βορρά για να αναπτυχθεί τελικά στο πίσω μέρος του οικοπέδου που του προσφέρει ιδιωτικότητα, ησυχία, επαφή με μεγάλο ακάλυπτο χώρο και τη δυνατότητα τοποθέτησης μεγάλων ανοιγμάτων προς το Νότο.

Πιο αναλυτικά, η Β-ΒΑ του πλευρά (όπου δεν υπάρχει απαίτηση για ανοίγματα) βρίσκεται σε επαφή με το όριο που συνορεύει με το διπλανό οικόπεδο ενώ στην πρόσοψη με τον Β-ΒΔ προσανατολισμό, τόσο στο ισόγειο όσο και στον όροφο τοποθετείται η είσοδος και κάποια μικρά σχετικά ανοίγματα (λόγω προσανατολισμού) που προσφέρουν φωτισμό προς το εσωτερικό κλιμακοστάσιο και δροσισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ παράλληλα με τα σχήματά τους (άλλα κατακόρυφα και άλλα οριζόντια) δημιουργούν ένα όμορφο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα. Επίσης, στην πρόσοψη διακρίνεται ο όγκος του ορόφου να εξέρχεται πάνω από τον όγκο του ισογείου (δίνοντας την εντύπωση ότι αιωρείται), ώστε να τονίσει τη διαφοροποίηση των όγκων και παράλληλα να παίξει το ρόλο του στεγάστρου πάνω από την είσοδο της κατοικίας. Μπροστά, η πρασιά διαμορφώνεται κατάλληλα με τοιχεία περίφραξης, ράμπα που οδηγεί στο υπόγειο, φύτευση κλπ. Η πίσω πλευρά της κατοικίας αποτελεί στην ουσία την κύρια πλευρά της διότι έχει Νότιο προσανατολισμό που σύμφωνα με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού είναι ο ιδανικός προσανατολισμός για ένα κτίριο ώστε να εκμεταλλεύεται ουσιαστικά την ηλιακή ενέργεια.  Έτσι στη Ν-ΝΑ πλευρά του σπιτιού που βρίσκεται το σαλόνι αλλά και στη Ν-ΝΔ που βρίσκεται η κουζίνα, όπως επίσης αντίστοιχα και στον όροφο όπου βρίσκεται το κύριο υπνοδωμάτιο, τοποθετούνται όσο το δυνατόν μεγαλύτερα ανοίγματα από τα οποία εισέρχεται ο ήλιος σε όλο το εσωτερικό της κατοικίας. Να σημειωθεί εδώ ότι γενικά τα ανοίγματα τοποθετούνται σε τέτοια σημεία ώστε να επιτρέπεται ο διαμπερής αερισμός ολόκληρου του κτιρίου, τόσο του ισογείου όσο και του ορόφου, όποτε αυτό είναι επιθυμητό από τους ιδιοκτήτες. Άλλα αρχιτεκτονικά στοιχεία που διακρίνονται σε αυτήν την πίσω όψη της οικίας είναι οι ξύλινες επενδύσεις σε τοίχους και μπαλκόνια, η προεξοχή ενός τμήματος του ορόφου έξω από τον όγκο του ισογείου (και εδώ είναι έντονη η διαφοροποίηση των όγκων), η τοποθέτηση ζαρντινιέρας έξω από το κυρίως υπνοδωμάτιο. Ο ακάλυπτος χώρος διαμορφώνεται κατάλληλα με την περίφραξη του οικοπέδου, φύτευση ψηλών δέντρων περιμετρικά, γκαζόν και άλλων φυτών. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι στην ΝΔ πλευρά του ορόφου (στο ισόγειο δεν υφίσταται εξωτερικά η πλευρά αυτή γιατί στο σημείο αυτό η κατοικία εφάπτεται με το κατάστημα) υπάρχει η μπαλκονόπορτα του παιδικού δωματίου που οδηγεί σε μεγάλο αίθριο που στην ουσία είναι η ταράτσα του καταστήματος με θέα προς τον δρόμο και εκεί βρίσκεται εξωτερική μεταλλική σκάλα που οδηγεί στο δώμα (ταράτσα της κατοικίας). Στο εσωτερικό της κατοικίας αρχικά συναντούμε τον χώρο της εισόδου όπου θα υπάρχει και μια ντουλάπα για παλτό, παπούτσια κλπ, τη σκάλα καθόδου προς το υπόγειο και ανόδου που οδηγεί στον όροφο, στους χώρους των υπνοδωματίων. Καθώς εισερχόμαστε η κατοικία αναπτύσσεται μπροστά μας αρχικά με τον χώρο της τραπεζαρίας στα αριστερά και την κουζίνα στα δεξιά η οποία αποτελείται από όγκους που την κάνουν να είναι απομονωμένη αλλά ταυτόχρονα σε άμεση επαφή μέσω ανοιγμάτων με όλους τους χώρους τόσο της τραπεζαρίας όσο και του καθιστικού. Στη συνέχεια κατεβαίνοντας δύο σκαλοπάτια που «τρέχουν» σε όλο το μήκος χωρίζοντας τους χώρους βρισκόμαστε στο καθιστικό. Εδώ τα μεγάλα συρόμενα - επάλληλα ανοίγματα προς το Νότο που περιγράφηκαν, επιτρέπουν την άμεση πρόσβαση στον εξωτερικό χώρο και δημιουργούν την εντύπωση της συνέχειας του εσωτερικού χώρου, στο εξωτερικό της οικίας. Άμεση είναι η πρόσβαση στον ακάλυπτο χώρο και από τον χώρο της κουζίνας μέσω μεγάλης επάλληλης πόρτας. Στον όροφο βρίσκονται τρία παιδικά υπνοδωμάτια, το βασικό λουτρό, αποθήκη όπου τοποθετούνται πλυντήρια – στεγνωτήρια κλπ και το μεγάλο κυρίως υπνοδωμάτιο για το ζευγάρι, με χώρο γκαρνταρόμπας και δικό του WC με παράθυρο στην οροφή. Στο υπόγειο βρίσκονται κυρίως οι βοηθητικές χρήσεις και συγκεκριμένα χώρος γκαράζ, χώροι αποθηκών κλπ αλλά και χώρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος κύριας χρήσης (δωμάτιο – playroom) με στενόμακρο οριζόντιο παράθυρο. Τέλος, μεγάλη σημασία δίνεται στα υλικά και στα συστήματα που χρησιμοποιούνται τα οποία εκτός του αισθητικού αποτελέσματος, συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας του κτιρίου. Σε όλο το κτίσμα τοποθετείται εξωτερική θερμομόνωση κελύφους και θερμομόνωση στα δώματα (στην κατοικία και στο κατάστημα), εξωτερικά κουφώματα αλουμινίου ενεργειακά με θερμοδιακοπή, αντλία θερμότητας με ενδοδαπέδια θέρμανση στην κατοικία, ενεργειακό τζάκι, ηλιακός συλλέκτης για την παροχή ζεστού νερού χρήσης κ.ά. Με το συγκεκριμένο σχεδιασμό, την αλληλουχία και αλληλοδιείσδυση των όγκων, τον προσανατολισμό του κτιρίου και την χρήση των υλικών όπως όλα αυτά περιγράφηκαν στην παρούσα, επιτυγχάνεται ο αρχικός στόχος της δημιουργίας μιας μοντέρνας κατασκευής με πλήρη ένταξή της στο περιβάλλον και στον χαρακτήρα της περιοχής, όπου το κτίριο του καταστήματος δηλώνει δυναμικά την παρουσία του στην περιοχή και το κτίριο της κατοικίας σαν ανεξάρτητο κτίσμα υποχωρεί από τον δρόμο και χρησιμοποιεί τον πίσω ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου για την εκτόνωση του εσωτερικού του, έναν χώρο πρασίνου που φέρνει την φύση μέσα στον αστικό ιστό.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now